Pengasas

Maahad Tahfiz Al-Quran Lil Banat Al-Hanafiah

sunset-view-at-mosque.jpg
Pengasas Maahad Tahfiz Al-Quran Lil Banat Al-Hanafiah

Ustaz Mat Arop bin Al- Hanafiah

dilahirkan pada tanggal 9 April 1972 di Sabak Bernam Selangor. Anak ke-7 daripada 8 adik beradik.

Buat masa ini, beliau dan 3 orang anak beliau yang kesemuanya adalah Hafiz Al-Quran sedang giat memberikan pembelajaran Al-Quran secara percuma untuk golongan kanak- kanak dan dewasa di Darul Al-Quran Lil Banat Al-Hanafiah yang bertempat Prima Sri Gombak.

Pusat pembelajaran Al-Quran ini telah pun beroperasi sejak tahun lepas (2021) dan masih mendapat sambutan hingga kini yang sebelum ini lebih tertumpu kepada pembelajaran secara online selama lebih 2 tahun.

Ustaz Mat Arop lebih menumpukan masa beliau dalam pengurusan pusat pembelajaran Al-Quran dan pengurusan dana bagi menjamin kelangsungan operasi.

Berbekalkan tanah lebih 6 ekar tinggalan arwah ayah beliau iaitu Hanafiah bin Mat serta mempunyai 3 orang anak yang masing-masing berpengalaman luas dalam bidang Al-Quran maka tercetuslah idea penubuhan Maahad Tahfiz Al-Quran Lil Banat Al-Hanafiah yang sedang giat dibangunkan di Sungai Besar, Sabak Bernam.

Berbekalkan kecekalan beliau dan anak-anak maka sebuah idea cetusan bukan lagi impian tetapi bakal direalisasikan.

Semoga sedikit sebanyak pengenalan tentang sosok tubuh seorang bapa yang pada saya telah berjaya memberikan pendidikan terbaik kepada anak- anak malahan kebersamaan penyertaan anak beliau bagi merealisasikan Pusat Tahfiz ini amatlah saya kagumi dan sokongan anda semua di dalam projek pembangunan ini amatlah kami hargai.

Program Dana Pembangunan Maahad Tahfiz Al-Quran Lil Banat Al-Hanafiah

Menu

Alamat

Copyright © Dana Tahfiz 2022. All rights reserved.

Design Web399